Kako djeluje “IZVOR”?

“IZVOR” djeluje na principu biorazgrađivanja otpadnih voda.
Sistem pomoću linearne zračne pumpe upuhuje kisik u sondu koja se montira u postojeću jamu.
Kisik omogućuje život mikroorganizmima koji su zaduženi za razgradnju otpada u jami.

Prednost “IZVORA” je da zahtjeva minimalne građevinske radove. Idealan sistem određuje se prema veličini jame i broju korisnika. Ovisno o jačini linearne zračne pumpe i o kapacitetu sonde ovisi i adekvatan rad sistema u jami. Pročišćena voda može se ispustiti u okoliš jer nema miris i ne zagađuje okoliš.

UGRAĐUJE SE U POSTOJEĆE SEPTIČKE JAME, 
STOGA JE NAJPRIHVATLJIVIJI PROČIŠĆIVAČ OTPADNIH VODA.

IZGLED JAME
PR
IJE PROCESA

Klasična jama, osim što širi neugodne mirise, može biti opasna po okoliš i ljudsko zdravlje. Pročišćivač “IZVOR” ugrađuje se u nove ili u postojeće jame.

ZA VRIJEME PROCESA

Pročišćivač djeluje na principu biorazgradnje. Pomoću linearne pumpe upuhuje se kisik koji omogućuje život mikroorganizama. Ti živući mikroorganizmi zaduženi su za razgradnju otpada u jami.

NAKON PROCESA ČIŠĆENJA

Svega nekoliko dana nakon aktivacije procesa jama je osjetno čišća, nema neugodnih mirisa, te nije opasna po zdravlje. Nusprodukt je voda.

RAZLIKA BOJE VODE
IZ VODOVODA I VODE NAKON DJELOVANJA PROČIŠĆIVAČA

Pročišćena voda se može ispustiti u okoliš jer nema miris i ne zagađuje ga. Što potvrđuje certifikat o kvaliteti ispravnosti pročišćene otpadne vode.

Sada Vam možemo ponuditi gotove bio pročišćivače u ponudi imamo od 3000L,  5000L...

Spremnik od 3000L je kapaciteta do 6 korisnika. cijena - 3.240,00 €

Spremnik od 5000L je kapaciteta do 11 korisnika. cijena - 4.800,00 €

Za veće spremnike cijena je na upit: info@tomaja.hr

 

Klasične jame ne samo što šire neugodne mirise, već su potencijalni izvor zaraze.
Čišćenje takvih jama dugoročno stoji mnogo novca. Zato ugradnjom pročišćivača “IZVOR” možete uštedjeti znatan iznos, jer nema potrebe za učestalim pražnjenjem jame.

 

KAKO RADI PROČIŠĆIVAČ OTPADNIH VODA „IZVOR“?

Otpadnu vodu tretiramo tako da pomoću zračne pumpe upuhujemo zrak u sondu, te se tako omogućuje razvoj mikroorganizama koji su zaduženi za razgradnju čestica u otpadnoj vodi. Kod puštanja u rad ubacuju se mikroorganizmi kako bi se pokrenuo proces bio razgradnje. Zrak je neophodan za život i razmnožavanje mikroorganizama. Voda i zrak cirkuliraju kroz sondu te tako sva voda više puta dnevno procirkulira kroz sondu. Kod obrade vode dobiva se aktivni mulj koji mikroorganizmima služi kao stanište. Kod smirivanja vode mulj pada na dno, a pročišćena voda izlazi iz jame. Ako se nakupi veća količina mulja potrebno je ukloniti višak.

KOJE VELIČINE JAMA MORA BITI?

Za početak moramo znati koji je broj korisnika. Npr. za 4 korisnika x 150 l dnevno x 3 dana koliko traje obrada vode = 1800 l – to je minimum veličine jame. Što je jama veća, intervali čišćenja aktivnog mulja su rjeđi. Preporučamo da jama ima dvije komore – prva je 2/3, a druga 1/3 jame. Npr. čišćenje jame stoji cca 1000 kuna. Ako za 1000 kuna napravite veću jamu i povećate razmak između čišćenja aktivnog mulja, investicija vam se vraća već na prvom čišćenju, a poslije štedite. Kao optimalna jama može se računati jama koja je nešto veća od cisterne za pražnjenje jame, jer usluga cisterne za čišćenja jame je ista za 3m3 ili za 9m3, koliko stane u cisternu.

DA LI SE PROČIŠĆIVAČ OTPADNIH VODA IZVOR UGRAĐUJE U VEĆ POSTOJEĆE SABIRNE JAME?

Da, pročišćivač otpadnih voda IZVOR ugrađuje se u postojeće sabirne jame (septičke, crne jame itd..) te je tako najprihvatljiviji, jer zahtjeva minimalne građevinske radove, koji se izvode u vrlo kratkom roku. Veličina građevinskih zahvata ovisi o tome da li i kako je jama održavana. Održavane jame nakon ugradnje pročišćivača IZVOR vrlo brzo pokazuju rezultate pročišćene vode. Jame koje su bez dna i jako slabo održavane ili uopće ne održavane nakon ugradnje pročišćivača IZVOR trebaj duže vrijeme kako bi se pokrenuo i podržao život mikroorganizama. U takvim slučajevima najbolje je prvo očistiti zapuštenu jamu, pa tek onda krenuti sa pokretanjem pročišćivača IZVOR kako bi rezultat djelovanja mikroorganizama bio vidljiv u što kraćem roku.

DA LI SE PROČIŠĆIVAČ IZVOR MOŽE UGRADITI U JEDNOKOMORNU JAMU?

Da, pročišćivač IZVOR može se ugraditi u jedno komorne i u više komorne jame.

DA LI ĆE NAKON POKRETANJA PROČIŠĆIVAČA IZVOR BITI NEGODNIH MIRISA?

Ne, nakon obrade otpadne vode nestaju i neugodni mirisi.

DA LI SE PROČIŠĆENA VODA MOŽE PONOVNO KORISTITI?

  Naša preporuka je da se napravi spremnik za pročišćenu vodu kako bi je mogli ponovno koristit. Pročišćena voda se može koristiti za zalijevanje zelenih površina. Pročišćenu vodu također možete ponovno upotrijebiti za ispiranje wc školjke. Time štedite vodu i produžujete vijek trajanja vodo kotlića. U konačnici štedite!

KOLIKO SE ČESTO JAMA MORA ČISTITI?

  To ovisi o veličini jame i broju korisnika. U prosjeku jednom u 18 mjeseci. Ali napominjemo, sve ovisi o veličini jame, tj. mogu biti i veći intervali čišćenja i preko 24 mjeseca.

KOLIKA JE GARANCIJA ZA PROČIŠĆIVAČ OTPADNIH VODA IZVOR?

  Na sondu dajemo 20 godina garancije. Na strujnu instalaciju i zračnu pumpu garancija je 2 godine.

DA LI SE DOBIJE CERTIFIKAT?

  Da, kod završnog plaćanja uz račun dobivate i certifikat o kvaliteti izlazne pročišćene otpadne vode, koji zadovoljava gornje vrijednosti emisije (GVE) vrijednosti iz Pravilnika o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda (NN 80/13, 43/14, 27/15) te takva voda zadovoljava GVE za ispuštanje u površinske vode. Taj certifikat je potreban kod dobivanje različitih dozvola.

ŠTO JE SVE POTREBNO ZA IZRADU PONUDE?

  Potrebno nam je nekoliko informacija o vašoj jami, lokacija jame, veličina jame, broj korisnika jame, veličina otvora na jami, blizina izvora struje, …
Scroll to Top